En enestående billedfortælling af Kirsten-Marie Hedeland

Januar, 2016

Kunstner Christel Maria Nolle har flere forskellige udtryk, som hun arbejder med. Hun er af natur meget opmærksom og iagttagen på sine omgivelser. Og netop fordi hun suger alle detaljer og indtryk til sig har hun behov for at dele sine oplevelser ud på flere forskellige udtryk, for at få det så nuanceret som muligt.

I sine papirværker får vi fornemmelsen af frihed og en kunstner på slap line. Her er hendes intuitive rum, hvor hun kan lege og så at sige koble tankerne fra og bare arbejde sig let og ubesværet frem med de forskellige elementer; de velkendte telefontegninger, mønstre, streger, firkanter, farve felter, udklip fra aviser og magasiner. En mavefornemmelse stopper hende når rette udtryk viser sig.

Anderledes forholder det sig i hendes malerier, hvor hun binder sig selv mere op på struktur og et bevidst mål. Hun er meget levende og fortællende i dette billedelige udtryk. Christel Maria er passioneret i og omkring sit arbejde med kunsten og hendes engagement og virkelyst lyser ud af værkerne. Hun omgiver sig med sin etnografiske samling i form af afrikanske masker, skulpturer, broderier, glaskunst – og keramik, hvilket er vigtigt for hende i skabelsesprocessen. Varme detaljer og helst rigtig mange af dem giver energi og inspiration til hendes værker. Hendes billedunivers kan opleves nærmest som vævede farve flader med skulpturelle former som bærende elementer. Christel Maria har en rigtig god fornemmelse for farverne og deres måde at reagere på når de mødes og holdes op mod hinanden. Hun kender deres indbyrdes påvirkning og deres endelige udtryk. Farverne lægges på, der tegnes op, viskes ud og arbejdes selvsikkert ind i maleriet. Billederne er runde og fyldige, men uden at være overfyldte.

Hun giver beskueren plads ved at lave små neutrale felter, hvor man lige kan puste ud inden man fortsætter sin rejse gennem maleriet.

Brudstykker og konturer træder frem fra fladen, de fanger og man ligefrem venter på at de enkelte fragmenter lukker sig mere op. Nogle farvefelter er åbne og kan virke meget insisterende – ”se mig, se mig”, men de vælter ikke balancen og tipper maleriet. De hives tilbage af de øvrige elementer og det hele smelter sammen til en harmonisk helhed. Der er en super god balance i Christel Marias værker og man oplever ikke nogle delelementer der stikker af fra helheden og springer os i øjnene. Det er ikke en massiv flade man oplever, men en åbenhed og imødekommenhed der lukker os ind i maleriet og man har ikke lige på en gang overstået oplevelsen i hendes motivverden. Øjet tager på vandring og der er nyt at opleve hele vejen rundt. 

I de senere år er Christel Maria blevet fascineret af arbejdet med bronze. Indenfor denne klassiske skulpturtradition, får hun muligheden for at, finde en fin balance mellem materialets egenskab og dets natur for derved at kunne udtrykke sine kunstneriske ideer på en helt anden måde end med maleriet. Hendes bronze skulpturer understreger og komplimentere så fint hendes værker. Med inspirationen fra blandt andet rå klippe formationer, marmorskulpturer, keramiske vaser og afrikansk kunst skaber hun sine smukke skulpturer. ”Guldklumperne” animere til berøring. De er fulde af dramatik og virker enormt kraftfulde, men alligevel har de en fuldendt elegance over sig. Det er meget fin formgivning i al sin enkelthed. Christel Maria Nolle optræder i alle sine kunstneriske udtryk, som en hest i savsmuld. Hun er scenevant og meget selvsikker. Der er ingen tvivl om at hun har styr på hvad hun gør og hvilken vej hun vil gå.

©Af kirsten-Marie Hedeland, tv programvært på ”Kunst for Tiden” og skribent ved Kunstavisen, januar 2016

← Tilbage til presse